Superfitt
Profession

Medical Doctor

Medical Specialty

Nutrition

Interests

A testépítő sport megköveteli versenyzőitől bizonyos fizikum tulajdonságait. Az izomtömeg, a definíció, a szimmetria, valamint a karcsúság és/vagy az erek definíciója változó jelentőséggel bír a sportolók számára, a versenyfelosztástól függően.

A Mr. olympia versenyre való felkészülés aprólékos tervezést és fegyelmet igényel, és jellemzően hónapok és évek közötti szakaszokban történik. A megfelelően összeállított táplálkozási terv fontos az edzési és fizikai eredmények optimalizálásához a felkészülés minden szakaszában. Ezenkívül elengedhetetlen az optimális egészség és jólét megőrzéséhez az edzési és versenyszakasz során. A táplálkozási stratégiákat nagymértékben egyénre szabottnak kell lenni, és az előkészítés minden egyes fázisához kell periodizálni.

A felkészülés három fő fázisa zajlik a versenysport évfolyamon belül. Az év nagy részét a tömegnövelési fázisban töltjük, ahol az edzés és a táplálkozás elsődleges célja az izomméret növekedésének optimalizálása.

Egy jól megtervezett és végrehajtott programban a tömegnövelést általában a „finomítás” fázisa követi, ahol az izomszimmetria hiányosságait lehet kezelni, és fokozatosan megkezdődhet a „vágásba” (felhajlásba) való rávezetés.

A szálkásítási szakasz általában két-négy hónappal a verseny előtt kezdődik a bizalmatlanság, ahol az edzés és a táplálkozás elsődleges célja a soványság elérése (csökkentett testzsír százalék), miközben minimalizálja az izomtömeg- és izomtömeg-veszteséget.

Az utolsó szakasz, a versenyt megelőző héten a testépítéshez szükséges motíváció megszerzése, az izomzat megjelenésének további javítása, valamint a vérerek és az izomcsíkok kiemelésének elősegítése (a versenyosztálytól függően).

Csakúgy, mint a testösszetétel bármely változása, az izomtömeg növelése is koncentrált erőfeszítést igényel, főleg ha mellette komoly fizikai munkát végzünk, mint amilyen a költöztetés. Az izomtömeg növelésének alapvető formulája egy jól megtervezett edzésprogram, amelyhez elegendő mennyiségű fehérjét tartalmazó, energiadús étrend és megfelelő étkezési időzítés társul.

Az izomnövekedés mértékét testépítő bajnokoknál is olyan tényezők befolyásolják, mint a genetika, az edzéstörténet, az életkor, a nem és az alvás; azonban a legtöbb ember számára heti 250-500 gramm gyarapodás lehetséges, ha a táplálkozás és az edzés optimalizálva van.

A táplálkozás szerepe ebben a fázisban az, hogy biztosítsa a szükséges üzemanyagot az edzés igényeinek kielégítéséhez, és szubsztrátokat (minőségi fehérjét) biztosítson az izomnövekedés és -javulás maximalizálása érdekében.

Email Console | https://www.superfitt.hu/arnold-schwarzenegger/


Are you a Doctor, Pharmacist, PA or a Nurse?

Join the Doctors Lounge online medical community

  • Editorial activities: Publish, peer review, edit online articles.

  • Ask a Doctor Teams: Respond to patient questions and discuss challenging presentations with other members.

Doctors Lounge Membership Application

Tools & Services: Follow DoctorsLounge on Twitter Follow us on Twitter | RSS News | Newsletter | Contact us